Flux vooruit met de energietransitie

 Stadslab2050 gaat weer de energieke toer op. Met partners als Flux50, Haystack International, Universiteit Antwerpen, Samen Klimaatactief en stad Antwerpen werken we rond de volgende uitdaging:

De uitdaging

Kunnen we een grote sprong maken in het gezamenlijk opwekken van hernieuwbare energie op lokale schaal. We spreken hier niet over een paar PV panelen, maar over opwekken van redelijk wat megawattpiek. Het wordt pas echt interessant als we die energie nog lokaal gaan delen, uitwisseling en opslaan, als we werken met buurtbatterijen of energie delen met je buren. Of als ‘demand-side management’ een rol kan spelen in het tijdelijk aan en afschakelen van energie.

Wat zoeken we?

Slimme oplossingen, heel wat bedrijven zitten met slimme oplossingen. Deze variëren van micro-grids, over batterij-opslag, auto’s koppelen aan het energienet, aangepaste sturen van de energie vraag, nieuwe manieren van energie opwekken, virtuele powerplants, energieopslag in bedrijfwagens … zelfs nieuwe verdienmodellen zien we heel graag komen. Het is tijd om heel wat van deze nieuwe oplossingen ook in een leven labo als de stad Antwerpen te gaan testen. We zijn ook op zoek naar plaatsen en gebruikers waar we slimme technologieën kunnen testen. Dit gaat van grote dakoppervlakken (zonnedaken of zonnegevels) over plaatsen die als ‘energiehub’ kunnen dienen (denk aan cultuurhuizen, scholen, …). Maar ook bedrijventerreinen of kantoorgebouwen kunnen zeker een rol spelen. Vaak zijn ze ideaal omdat ze een ‘complementair’ gebruiksprofiel hebben ten opzicht van woningen. Het kantoor moet ’s avonds geen warmte of energie produceren voor zichzelf, maar kan het dan doorgeven aan de buurt.

 

Wat bieden we?

We vragen niet zomaar om goede ideeën, we willen in Antwerpen ambitieuze energieprojecten zien ontstaan. Deze projecten vallen niet zomaar uit de lucht natuurlijk. Met dit Stadslab2050 traject willen we ondersteuning bieden in het vormen van goede projectvoorstellen en daarna mee de middelen zoeken om deze te gaan realiseren. Vaak zal dit financiering zijn, maar het kan ook een samenwerkingsakkoord tussen verschillende partijen zijn.

  •  We brengen diverse partijen rond de tafel zodat ideeën projecten kunnen ontstaan
  • We begeleiden de ideeën tot concrete projectvoorstellen, de meest interessante geven we zelfs op maat een duwtje in de rug
  • We kijken mee waar we de juiste ondersteuning kunnen vinden om deze ambitieuze energieprojecten ook waar te helpen maken. Dit gaat van het juiste financieringskanaal vinden tot eventueel een samenwerkingsakkoord helpen sluiten.

Het einddoel?

We gaan voor ambitieuze projectvoorstellen. Dit kunnen haalbaarheidsstudies zijn, maar evengoed groter projecten die voor financiering ingediend worden. Evengoed heb je een pasklare oplossing zitten die nu klaar is om in een stadsomgeving getest te worden. Zolang het maar ambitieus is en de energietransitie een stap dichterbij brengt.

Praktisch

Op 31 mei en 8 juni, in de voormiddag (9u30-12u30) organiseren we 2 workshops waar we de eerste ideeën en de juiste personen met mekaar proberen te verbinden. Deze workshops gaan door in de Watt – toren (toepasselijker kon het niet) – gelegen aan de Mechelsesteenweg 271.

Gelieve hieronder even je aanwezigheid aan te geven.

8 + 2 =
Abonneer mij: 

Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg Stadslab2050 op de voet